Jeśli lubisz pyszne i zdrowe smakołyki na herbatę, to na pewno dobrze znasz pastylkę. A jeśli lubisz niezwykłe rozwiązania kulinarne, wiesz również, że można go przygotować z prawie wszystkiego. I to nie tylko z owoców i jagód, ale na przykład z marchwi.
Składniki
- marchew - 500 g
- mus jabłkowy - 100 g
- woda - 600 ml
- cukier (lub substytut) – 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój marchewki, zalej wodą, gotuj przez 10-15 minut do miękkości i odcedź.
Zmiel marchewki blenderem. Dodaj przyprawy i cukier do smaku.
Połącz mus marchewkowy i jabłkowy.
Rozłóż masę cienką warstwą na pergaminie.
Suszyć pastylkę w uchylonym piekarniku w minimalnej temperaturze lub w suszarce zgodnie z instrukcją przez około 5-6 godzin.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy