desery 08.02.2022

ciasto pomarańczowe

1 godz. 0 min.
12 porcji
Ciasto pomarańczowe
mpessaris, stock.adobe.com
0

Aromatyczny deser spodoba się nie tylko miłośnikom cytrusów. Ciasto jest przygotowywane na zasadzie ciasta: na maśle i kefirze. Na wierzch polewam ciasto pomarańczowym lukrem. Możesz również dodać ulubiony krem lub polewę czekoladową.

Składniki

do testu:
dla karmelu:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ubij jajka z cukrem na puszystą pianę.

Dodaj ciepły kefir, miękkie masło i kontynuuj ubijanie przez 2-3 minuty.

Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, skórkę i mielony cynamon. Mieszaj, aż będzie gładka.

Przykryj formę papierem do pieczenia, wyłóż ciasto i piecz przez 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Sprawdź gotowość, przebijając ciasto drewnianym szpikulcem.

Obierz pomarańcze, białe folią i zmiel w blenderze.

Wymieszaj pomarańczową masę z cukrem i włóż do rondla z grubym dnem. Gotuj na małym ogniu do pożądanej gęstości.

Połóż gotowe ciasto na talerzu, polej pomarańczowym lukrem i udekoruj plasterkami pomarańczy.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy