Aromatyczny deser spodoba się nie tylko miłośnikom cytrusów. Ciasto jest przygotowywane na zasadzie ciasta: na maśle i kefirze. Na wierzch polewam ciasto pomarańczowym lukrem. Możesz również dodać ulubiony krem lub polewę czekoladową.
Składniki
- jaja kurze - 2 kawałki
- cukier - 200 g
- masło - 120 g
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- kefir - 120 ml
- mąka - 300 g
- mielony cynamon - 0,5 łyżeczka
- skórka pomarańczowa - 0,5 łyżeczka
- pomarańcza (średni) – 3 kawałki
- cukier - 300 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka z cukrem na puszystą pianę.
Dodaj ciepły kefir, miękkie masło i kontynuuj ubijanie przez 2-3 minuty.
Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, skórkę i mielony cynamon. Mieszaj, aż będzie gładka.
Przykryj formę papierem do pieczenia, wyłóż ciasto i piecz przez 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Sprawdź gotowość, przebijając ciasto drewnianym szpikulcem.
Obierz pomarańcze, białe folią i zmiel w blenderze.
Wymieszaj pomarańczową masę z cukrem i włóż do rondla z grubym dnem. Gotuj na małym ogniu do pożądanej gęstości.
Połóż gotowe ciasto na talerzu, polej pomarańczowym lukrem i udekoruj plasterkami pomarańczy.