Proponuję urozmaicić i ugotować serniki z makiem. Są miękkie, przewiewne i mają lekki orzechowy smak. Dodatek nie wpływa na konsystencję twarogu. Jest łatwy w obsłudze, doskonale zachowuje swój kształt i piecze.
Składniki
- twaróg - 450 g
- Mak - 2 art.
- jaja kurze - 2 kawałki
- cukier - 120 g
- mąka - 120 g
- Olej roślinny (do smażenia) – 60 ml
- wanilina - na czubku noża
- woda (wrząca woda) – 200 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Mak opłucz, zalej wrzącą wodą i odłóż na bok na 10 minut.
Wrzuć mak do durszlaka i pozostaw do spuszczenia.
Przetrzyj twaróg przez sito.
Dodaj jajka, 60 g mąki, wanilinę, cukier i przygotowany mak. Wymieszaj widelcem, aby nie było grudek.
Uformuj serniki i zwiń ze wszystkich stron w pozostałą mąkę.
Smażyć na oleju na złoty kolor po obu stronach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy