desery 14.07.2023

serniki z makiem

30 min
4 porcje
Serniki z makiem
Julia, stock.adobe.com
0

Proponuję urozmaicić i ugotować serniki z makiem. Są miękkie, przewiewne i mają lekki orzechowy smak. Dodatek nie wpływa na konsystencję twarogu. Jest łatwy w obsłudze, doskonale zachowuje swój kształt i piecze.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Mak opłucz, zalej wrzącą wodą i odłóż na bok na 10 minut.

Wrzuć mak do durszlaka i pozostaw do spuszczenia.

Przetrzyj twaróg przez sito.

Dodaj jajka, 60 g mąki, wanilinę, cukier i przygotowany mak. Wymieszaj widelcem, aby nie było grudek.

Uformuj serniki i zwiń ze wszystkich stron w pozostałą mąkę.

Smażyć na oleju na złoty kolor po obu stronach.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy