Dania kazachskie są zawsze bardzo obfite i bogate. Szczególnie lubię ich zupy. W sezonie zimowym, kiedy chcesz dokładnie się wzmocnić, nie ma lepszej opcji. Proponuję również przygotować pyszną zupę w języku kazachskim.
Składniki
- mąka - 1 szklanka
- jaja kurze - 1 rzecz
- oliwa z oliwek - 1 art.
- woda (ciepły) – 50 ml
- sól - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wołowinę, pokrój na małe kawałki i gotuj przez 10 minut po ugotowaniu.
Zmień wodę i kontynuuj gotowanie przez kolejną 1 godzinę.
Obierz, pokrój ziemniaki, marchewkę i paprykę.
Przesiej mąkę do szerokiej miski, dodaj ciepłą wodę, jajko, sól, olej i zagniataj miękkie ciasto.
Przykryj miskę folią spożywczą i odłóż na bok na 15 minut.
Rozwałkuj cienkie ciasto wałkiem do ciasta i pokrój w małe kwadraty.
W rondelku z mięsem dodaj ziemniaki, paprykę i marchewkę. Gotuj przez 10 minut.
Wrzuć kawałki ciasta do gotującej się zupy i gotuj przez kolejne 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając.
Posolić, posypać posiekanym koperkiem i zdjąć z ognia.