pierwsze dania 22.01.2022

zupa po kazachsku

1 godz. 50 min.
6 porcji
Zupa po kazachsku
Eugeniusz Brzeg, stock.adobe.com
0

Dania kazachskie są zawsze bardzo obfite i bogate. Szczególnie lubię ich zupy. W sezonie zimowym, kiedy chcesz dokładnie się wzmocnić, nie ma lepszej opcji. Proponuję również przygotować pyszną zupę w języku kazachskim.

Składniki

do zupy:
do testu:
  • mąka - 1 szklanka
  • jaja kurze - 1 rzecz
  • oliwa z oliwek - 1 art.
  • woda (ciepły) – 50 ml
  • sól - 0,5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz wołowinę, pokrój na małe kawałki i gotuj przez 10 minut po ugotowaniu.

Zmień wodę i kontynuuj gotowanie przez kolejną 1 godzinę.

Obierz, pokrój ziemniaki, marchewkę i paprykę.

Przesiej mąkę do szerokiej miski, dodaj ciepłą wodę, jajko, sól, olej i zagniataj miękkie ciasto.

Przykryj miskę folią spożywczą i odłóż na bok na 15 minut.

Rozwałkuj cienkie ciasto wałkiem do ciasta i pokrój w małe kwadraty.

W rondelku z mięsem dodaj ziemniaki, paprykę i marchewkę. Gotuj przez 10 minut.

Wrzuć kawałki ciasta do gotującej się zupy i gotuj przez kolejne 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając.

Posolić, posypać posiekanym koperkiem i zdjąć z ognia.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy