Przepis na tę meksykańską zupę z pewnością spodoba się wszystkim miłośnikom pikantnej kuchni. Okazuje się pikantny, aromatyczny i bardzo satysfakcjonujący. Dostosuj ilość przypraw do swoich upodobań.
Składniki
- ziemniaki - 250 g
- cebula - 1 rzecz
- szczypiorek - 2 stem
- czosnek - 2 ząbki
- sos pomidorowy - 3 art.
- oliwa z oliwek - 2 art.
- oregano - 1 łyżeczka
- czarny pieprz - 4 groszek
- sól - do smaku
- woda (oczyszczona) – 2 l
- mielony kurczak - 300 G
- bułka tarta - 2 art.
- mleko - 50 ml
- mielona czerwona papryka - 0,5 łyżeczka
- sól - 0,5 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz mięso mielone, mleko, bułkę tartą, sól i zmieloną czerwoną paprykę. Pozostaw masę na 10 minut.
Obierz i pokrój ziemniaki, cebulę, czosnek.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.
Dodaj sos pomidorowy, czosnek i kilka łyżek gorącej wody. Dusić wszystko razem przez 5 minut.
Zagotuj wodę, dodaj ziemniaki, czarne ziarna pieprzu, smaż i gotuj przez 5 minut.
Łyżką uformuj małe klopsiki i delikatnie włóż do zupy. Gotuj przez kolejne 10 minut po ugotowaniu.
Dodaj sól, oregano i drobno posiekaną zieloną cebulę. Wyłącz ogrzewanie i pozostaw pod przykryciem na 15 minut.