Zwykle jeśli owoce cytrusowe trafiają do kompotów owocowych-to tylko trochę soku lub skórki. Ale ten przepis jest zupełnie inny. Morele, pomarańcze, cytryny – wszystko to w kompocie w całych kawałkach. Niezwykle smaczne i zdrowe!
Składniki
- morele - 800 g
- pomarańczowy - 2 kawałki
- cytryna - 2 kawałki
- cukier - 1.5 szklanki
- woda - 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozłóż morele na połówki i pokrój wszystkie cytrusy w cienkie plasterki.
Włóż do sterylnych słoików, przykryj cukrem i odstaw na 5 minut.
Zalej owoce wrzącą wodą, przykryj i odstaw na 10 minut.
Odcedź syrop, zagotuj ponownie i wlej z powrotem na kolejne 10 minut.
Ponownie odcedź i zagotuj syrop, wlej owoce i zwiń kompot.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy