półfabrykaty na zimę
29.04.2023
solanka na zimę z ogórkami, kapustą i grzybami
1 godz. 0 min.
4 porcje
Jednym z głównych uroków solanki jest jej różnorodność. Sama nazwa bezpośrednio wskazuje na tę cechę. Na przykład tym razem chcę podzielić się z Tobą niesamowitym przepisem z ogórkami, kapustą i grzybami. Jeśli lubisz Przetwory warzywne, jest to doskonała różnorodność.
Składniki
- cebula - 120 g
- marchew - 150 g
- kapusta - 600 g
- ogórki - 150 g
- Grzyby - 400 g
- Olej roślinny - 60 ml
- pasta pomidorowa - 30 g
- czosnek - 25 g
- Zieleń - 15 g
- sól - 5 g
- przyprawy i przyprawy - 1 art.
- ocet - 1 art.
- bulion grzybowy - 200 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wszystkie warzywa losowo. Gotuj grzyby przez 10 minut we wrzącej wodzie.
Podsmaż cebulę z marchewką na oleju do miękkości. Dodaj kapustę.
Po 10 minutach dodaj pomidora, czosnek, zioła, sól i przyprawy.
Wlej bulion i gotuj wszystko, aż kapusta będzie w połowie gotowa.
Dodaj grzyby i ogórki i gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut.
Wlej ocet, gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 2 minuty i zwiń w wysterylizowane słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy