Późną wiosną na półkach zaczynają pojawiać się warzywa z nowej uprawy. Czas przygotować sałatkę z wczesnej kapusty na zimę. Do smaku do marynaty można dodać kminek, nasiona kopru i inne przyprawy. Zaleca się przechowywanie przedmiotu obrabianego w ciemnym, chłodnym miejscu.
Składniki
- kapusta (wczesny) – 1 kg
- marchew - 200 g
- ocet jabłkowy - 60 ml
- cukier - 60 g
- sól - 40 g
- woda (oczyszczona) – 1 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj kapustę, zetrzyj marchewki.
Umieść warzywa w szerokiej misce, wymieszaj i lekko rozgnieć rękami.
Złóż sałatkę do wysterylizowanych słoików.
Wlać do góry stromą wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i pozostawić do ogrzania na 20 minut.
Odcedź do rondla, dodaj cukier, sól i ponownie zagotuj.
Wyłącz ogrzewanie, dodaj ocet i wlej do słoików.
Zwinąć, odwrócić do góry nogami i owinąć grubym ręcznikiem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy