Konfitura wiśniowa jest przydatna dla każdej gospodyni domowej jako nadzienie do ciast, a nawet do ciast. Nuta kwaskowatości, aromat wiśni i niesamowita gęstość sprawiają, że konfitura według tego przepisu jest idealna.
Składniki
- wiśnia - 450 GR
- cukier - 80 Gr
- skrobia kukurydziana - 20 GR
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotowanie konfitury na patelni. Przed rozpoczęciem przygotuj wiśnie do użycia. Dobrze opłucz jagody i oddziel je od nasion.
Włóż jagody do ognia, podgrzej trochę, dodaj cukier i skrobię. Dobrze wymieszaj.
Gotuj wiśnie przez około 10 minut na średnim ogniu. Ciągle mieszaj. Gdy konfitura zgęstnieje, zdejmij ją z ognia i włóż do słoików.
Sterylizacja słoików jest opcjonalna. Przechowuj konfiturę w lodówce.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy