Nie ma czasu na długie majstrowanie w kuchni, ale potrzebujesz ugotować dżem brzoskwiniowy? Przygotuj go z agarem agarowym! Zagęszczacz doskonale radzi sobie z zadaniem. Dosłownie 10 minut, a dżem okazuje się idealny!
Składniki
- brzoskwinie - 3 kg
- cukier - 1,5 kg
- agar-agar - 20 g
- woda - 200 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Brzoskwinie obrać z puszystej Skórki, pestki i pokroić na małe kawałki.
Dodaj cukier, wymieszaj i odłóż na bok na 1 godzinę.
Agar-agar wymieszaj z gorącą wodą i pozostaw na 15 minut.
Umieść patelnię z półfabrykatem brzoskwiniowym na małym ogniu i gotuj przez 7 minut.
Wlej wodę z agarem i gotuj przez kolejne 3-5 minut.
Napełnij sterylizowane słoiki gorącym dżemem i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy