Jeśli twoja rodzina uwielbia pikantne przekąski warzywne, przygotuj gotowaną Adjikę. Przepis jest śmiesznie prosty: wszystkie warzywa są mielone, mieszane z przyprawami i gotowane na małym ogniu. Ponadto czas gotowania można zmienić w zależności od pożądanej gęstości.
Składniki
- pomidory - 2 kg
- papryka - 1 kg
- ostra czerwona papryka - 200 g
- cebula - 300 g
- czosnek - 1 Głowa
- Olej roślinny - 120 ml
- ocet - 150 ml
- kozieradka - 0,5 CZ. l.
- majeranek - 0,5 łyżeczka
- cukier - 200 g
- sól - 100 G
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój ostrą paprykę, obierz nasiona i spłucz.
Pokrój pomidory i przepuść przez sokowirówkę.
Paprykę, cebulę i czosnek obrać, zmielić w blenderze.
Wszystko wymieszaj w głębokim rondlu, dodaj cukier, sól, przyprawy i odstaw na 1 godzinę.
Wlej olej i gotuj na małym ogniu przez 50-60 minut.
Dodaj ocet, zdejmij z ognia i włóż do czystych, suchych słoików. Zwiń, odwróć do góry nogami i pozostaw na jeden dzień w cieple.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy