Uwielbiam eksperymentować z domowymi sosami na zimę, a jednym z moich ulubionych przepisów jest tkemali z jeżyn! To wspaniałe połączenie słodyczy i kwaśności nadaje się do wielu potraw, zwłaszcza mięs. Mówię Ci, jak to ugotować.
Składniki
- Jeżyna - 2 szklanki
- Chili - 1 rzecz
- kolendra - 0.5 pęczek
- chmiel-suneli - 1 art.
- mięta - 5 listki
- bazylia - 3 listek
- sól - 0.5 łyżeczka
- cukier - 1 łyżeczka
- ocet winogronowy - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz jeżyny, zmiel je blenderem i przetrzyj przez sito.
Zmiel chili i wszystkie warzywa w blenderze. W razie potrzeby dodaj czosnek.
Wymieszaj jeżyny, zagotuj i gotuj przez 10 minut.
Dodaj pozostałe składniki i gotuj sos przez kolejne 5 minut.
Zwiń go w wysterylizowane słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy