adjika z cukinii z koncentratem pomidorowym na zimę
Przepisy na domowe Adjiki w sieci jest wiele. Są udane i niezbyt klasyczne i z dodatkiem dodatkowych składników, palące i umiarkowanie ostre ... dziś chcę podzielić się ciekawym przepisem na adżiki z cukinii z koncentratem pomidorowym.
Składniki
- cukinia (obrane) – 1 kg
- Pasta pomidorowa - 100 ml
- papryka - 1 szt.
- czosnek - 30 g
- Olej roślinny - 80 ml
- ocet (9%) – 30 ml
- cukier - 40 g
- sól - 15 g
- mielona czerwona papryka - 5 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Cukinię obrać i posiekać, pokroić losowo. Paprykę obrać z nasion i pokroić na kawałki.
Przepuść przygotowane warzywa przez maszynę do mięsa.
Na patelni wymieszaj masę warzywną, sól, cukier, czerwoną paprykę, olej roślinny i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj, zagotuj i gotuj adjika na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 50-60 minut po ugotowaniu.
Posiekany czosnek połącz z octem. Włóż powstałą mieszaninę do wrzącej Adjiki. Mieszaj i gotuj przez kolejne 10 minut.
Wlej gotową Adjikę do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, Odwróć, zawiń i całkowicie ostudź. Następnie przenieś przedmiot do przechowywania w chłodne, ciemne miejsce.