Kiszona kapusta w czystej postaci bez dodatków jest już trochę zmęczona. Chcę czegoś ciekawszego i po prostu jaśniejszego. Dlatego proponuję ugotować go z chrzanem i marchewką. Wciąż klasyczny, ale już z nowymi odcieniami. Dalej w przepisie opowiem o wszystkim bardziej szczegółowo.
Składniki
- kapusta - 1 kg
- marchew - 200 g
- korzeń chrzanu - 50 g
- cukier - 2 art.
- sól - 1 art.
- liść laurowy - 2 kawałki
- czarny pieprz - 5 sztuk
- woda - 700 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj kapustę i zetrzyj marchewki z chrzanem.
Zagotuj wodę z solą i pozwól solance ostygnąć.
Połącz warzywa, lavrushkę, pieprz i solankę.
Pozostaw obrabiany przedmiot pod pokrywką, pozostawiając małą szczelinę.
Kapusta będzie fermentowana przez trzy dni w temperaturze pokojowej.
Codziennie przekłuwaj go drewnianym szpikulcem.
Na koniec dodaj cukier do smaku, włóż do czystych, suchych słoików i przechowuj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy