dżem z winogron Isabella

1 godz. 30 min.
4 porcje
Dżem z winogron Isabella
Africa Studio, stock.adobe.com
0

Z czego nie gotuje się dżemu. Jednym z takich interesujących rozwiązań, które zdecydowanie zasługują na uwagę, są winogrona Isabella. Wszyscy jesteśmy dobrze przyzwyczajeni do wina z tego. Ale co, jeśli pójdziesz dalej? Po prostu nie można odmówić łyżki takiego dżemu.

Składniki

  • Winogrona (Izabela) – 1 kg
  • cukier - 600 g
  • kwas cytrynowy - 3 szczypta

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj winogrona, przykryj cukrem, zagotuj i gotuj, aż jagody będą miękkie.

Zmielić masę przez sito i ponownie zagotować.

Gotuj dżem przez około godzinę na małym ogniu, mieszając.

Dodaj kwas cytrynowy i zwiń dżem do sterylnych słoików.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy