Sfinalizujmy zwykły przepis i ugotujmy dżem jabłkowy z pachnącą pomarańczą na zimę. Cytrusy są krojone i mieszane z masą puree z jabłek. W razie potrzeby możesz zabarwić smak cynamonem, kardamonem lub wanilią. Więcej w przepisie.
Składniki
- jabłka - 1 kg
- pomarańczowy (średni) – 1 kg
- cukier - 1,5 kg
- sok z cytryny - 4 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój jabłka na ćwiartki i obierz.
Zmiel kawałki owoców w blenderze lub przepuść przez maszynkę do mięsa.
Pomarańcze sparzyć wrzącą wodą i pokroić na małe kawałki wraz ze skórką.
Połącz oba półfabrykaty w rondlu o odpowiedniej wielkości, dodaj cukier i pozostaw na 1,5-2 godziny.
Umieść patelnię na małym ogniu i gotuj przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Wlej sok z cytryny i gotuj przez kolejne 5 minut.
Włóż gorący dżem do czystych, suchych słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy