dżem jabłkowy z pomarańczą

35 min
8 porcji
Dżem jabłkowy z pomarańczą
a_kulikovskaya, stock.adobe.com
0

Sfinalizujmy zwykły przepis i ugotujmy dżem jabłkowy z pachnącą pomarańczą na zimę. Cytrusy są krojone i mieszane z masą puree z jabłek. W razie potrzeby możesz zabarwić smak cynamonem, kardamonem lub wanilią. Więcej w przepisie.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój jabłka na ćwiartki i obierz.

Zmiel kawałki owoców w blenderze lub przepuść przez maszynkę do mięsa.

Pomarańcze sparzyć wrzącą wodą i pokroić na małe kawałki wraz ze skórką.

Połącz oba półfabrykaty w rondlu o odpowiedniej wielkości, dodaj cukier i pozostaw na 1,5-2 godziny.

Umieść patelnię na małym ogniu i gotuj przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

Wlej sok z cytryny i gotuj przez kolejne 5 minut.

Włóż gorący dżem do czystych, suchych słoików i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy