Najłatwiejszym sposobem na zmianę znanego przepisu na pasztet z wątroby wołowej jest uzupełnienie go o nowe przyprawy i składniki. Jeśli mówimy o świątecznej uczcie, często gotuję taki pasztet z koniakiem.
Składniki
- wątroba wołowa - 1.5 kg
- cebula - 200 g
- marchew - 200 g
- śmietana (33%) – 200 ml
- czosnek - 100 g
- masło - 300 g
- koniak - 200 ml
- Olej roślinny - 100 ml
- gałka muszkatołowa - 0.5 łyżeczka
- przyprawy i przyprawy - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oczyść i pokrój wątrobę. Smażyć na oleju roślinnym przez kilka minut.
Posiekaj cebulę i marchewkę. Podsmaż, dopraw i dodaj czosnek.
Dodaj koniak i gotuj na wolnym ogniu, aż wyparuje.
Dodaj wątrobę i smaż wszystko razem, aż będzie ugotowane.
Wlej śmietanę i gotuj na wolnym ogniu, aż się wchłonie.
Zmiel wszystko razem blenderem i dodaj miękkie masło.
Dopraw pasztet, włóż do formy i włóż do piekarnika na pół godziny w temperaturze 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy