Pyszna sałatka z bakłażana i kalafiora wśród zimowych preparatów doskonale urozmaica słoiki z ogórkami i pomidorami. I jak go prawidłowo ugotować – powiem szczegółowo i etapami w przepisie.
Składniki
- kalafior - 800 g
- bakłażany - 700 g
- marchew - 300 g
- kukurydza - 130 g
- sos pomidorowy - 2 art.
- ocet - 30 ml
- sól - 20 g
- cukier - 20 g
- Olej roślinny - 100 ml
- przyprawy i przyprawy - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój bakłażana w paski i smaż na złoty kolor.
Rozłóż kalafior na różyczki i gotuj przez 3-4 minuty.
Zetrzyj marchewki na koreańskiej tarce.
Wymieszaj wszystkie składniki razem i odstaw na 3 godziny.
Włóż sałatkę szczelnie do sterylnych słoików. Dodaj trochę wrzącej wody, jeśli brakuje soku.
Wysterylizuj półfabrykaty przez kolejne 20 minut i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy