
Uwielbiam wszelkiego rodzaju preparaty warzywne na zimę, a takie lecho ancle-bens od lat pozostaje jednym z moich ulubionych. Tym razem powiem ci szczegółowo, jak najlepiej ugotować go z cukinią. Podawaj jako sałatkę, dodatek lub używaj do przygotowywania innych potraw.
Składniki
- cukinia - 2 kg
- papryka - 500 g
- cebula - 700 g
- pomidory - 1 kg
- czosnek - 1 Głowa
- cukier - 250 g
- sól - 30 g
- pasta pomidorowa - 100 g
- woda - 500 ml
- ocet - 50 ml
- Olej roślinny - 250 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wszystkie warzywa losowo.
Wymieszaj pomidor, wodę i olej. Dodaj cukier i sól i zagotuj.
Dodaj warzywa do pomidora i gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut.
Dodaj ocet i czosnek. Dusić przez kolejne 5 minut.
Rzuć lecho ancle bens do wysterylizowanych słoików na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy