dżem śliwkowy z orzechami

45 min
4 porcje
Dżem śliwkowy z orzechami
tashka2000, stock.adobe.com
0

Śliwka jest często łączona z orzechami w szerokiej gamie półfabrykatów. Ta decyzja jest szczególnie istotna w kuchni gruzińskiej. To na jej podstawie przygotowuję tak pachnący i słodki dżem śliwkowy. A potem w przepisie powiem ci więcej.

Składniki

  • śliwki - 1 kg
  • woda - 100 ml
  • cukier - 700 g
  • orzechy - 2 garści
  • kwas cytrynowy - 2 szczypta

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń pestki ze śliwki i pokrój losowo.

Dodaj wodę i cukier, zagotuj i gotuj przez 20 minut.

Dodaj posiekane orzechy i gotuj dżem przez kolejne 20 minut.

Na koniec dodaj kwas cytrynowy i zwiń dżem do wysterylizowanych słoików.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy