papryka lecho z koncentratem pomidorowym na zimę

55 min
10 porcji
Lecho z papryki z koncentratem pomidorowym na zimę
Pretti, stock.adobe.com
0

Ten przepis przyda się, jeśli w domu zabraknie pomidorów. Lecho z papryki z koncentratem pomidorowym okazuje się równie smaczne. Można nawet powiedzieć, że gotowanie w ten sposób jest łatwiejsze i szybsze. Spróbuj jednak i zdecyduj sam!

Składniki

  • papryka - 2 kg
  • czosnek - 5 ząbki
  • Olej roślinny - 3 art.
  • Pasta pomidorowa - 300 g
  • ocet - 60 ml
  • mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
  • cukier - 1 art.
  • sól - 25 g
  • woda - 800 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Paprykę obrać z nasion, łodyg i pokroić.

W głębokim rondlu połącz wodę z koncentratem pomidorowym, solą i cukrem.

Wlej olej, ocet i gotuj przez 3 minuty.

Dodaj paprykę i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.

Wyciśnij czosnek, pieprz i gotuj przez prasę przez kolejne 10 minut.

Umieść gorące lecho w wysterylizowanych słoikach, zwiń i owiń ciepłym kocem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy