
Istnieje tak wiele różnych sposobów marynowania makreli, ale nie wszystkie z nich nadają się do zimowych przygotowań. Dziś oferuję ci przepis na długotrwałe przechowywanie. Taka ryba pomoże, jeśli niespodziewanie pojawią się goście lub po prostu chcesz czegoś nowego.
Składniki
- makrela - 1.5 kg
- Olej roślinny - 100 ml
- woda - 80 ml
- liść laurowy - 4 kawałki
- mielony czarny pieprz - 4 szczypta
- sól - 1 łyżeczka
- czosnek - 6 ząbki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Włóż liście laurowe do sterylnych słoików. Na wierzchu pokrojona makrela i posyp ją solą i przyprawami.
Dodaj czosnek pokrojony w plasterki.
Wlej olej i wodę, lekko nie docierając do krawędzi.
Przykryj słoiki folią, włóż do zimnego piekarnika i rozgrzej do 180 stopni.
Gotuj makrele przez 50 minut. Zmniejsz ogień do 120 i gotuj przez kolejne 2-3 godziny.
Zwiń słoiki pokrywkami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy