ogórki w koncentracie pomidorowym z czosnkiem na zimę

Dzisiaj chcę podzielić się przepisem na pyszne przygotowanie na zimę z ogórków z koncentratem pomidorowym. Ogórki są chrupiące, a umiarkowanie pikantne, o smaku czosnkowym, sos pomidorowy jest idealny do dodawania do innych potraw: sosów, sosów, smażenia itp.
Składniki
- ogórki - 2,5 kg
- woda - 200 ml
- pasta pomidorowa - 300 ml
- czosnek - 3 głowice
- Olej roślinny - 0,5 art.
- ocet (9%) – 1 art.
- ziele angielskie (groszek) – 10 szt.
- czarny pieprz (groszek) – 10 szt.
- cukier - 1 art.
- sól - 0,5 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz ogórki, odetnij ogony, zalej zimną wodą i pozostaw na 1,5 godziny.
W garnku do gotowania umieść koncentrat pomidorowy, dodaj wodę, olej roślinny, sól i cukier. Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka i zagotuj na średnim ogniu. Gotuj sos, mieszając, 15 minut od momentu wrzenia.
Ogórki jeszcze raz opłucz, lekko osusz i pokrój w duże plasterki.
We wrzącym sosie pomidorowym umieść krążki ogórków, posiekany czosnek, dodaj czarny pieprz i ocet. Dobrze wymieszaj i gotuj wszystko razem przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Połóż ziele angielskie na dnie wstępnie wysterylizowanych słoików, napełnij słoiki gorącymi ogórkami i zalej wrzącą marynatą pomidorową do góry.
Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i wyślij do sterylizacji w garnku z wrzącą wodą (czas sterylizacji wynosi 15 minut od momentu zagotowania wody w garnku).
Po sterylizacji zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie przenieś obrabiany przedmiot w chłodne, ciemne miejsce.