ogórki w koncentracie pomidorowym z czosnkiem na zimę

2 godz. 35 min.
5 puszek
Ogórki w koncentracie pomidorowym z czosnkiem na zimę
chudo2307, stock.adobe.com
0

Dzisiaj chcę podzielić się przepisem na pyszne przygotowanie na zimę z ogórków z koncentratem pomidorowym. Ogórki są chrupiące, a umiarkowanie pikantne, o smaku czosnkowym, sos pomidorowy jest idealny do dodawania do innych potraw: sosów, sosów, smażenia itp.

Składniki

  • ogórki - 2,5 kg
  • woda - 200 ml
  • pasta pomidorowa - 300 ml
  • czosnek - 3 głowice
  • Olej roślinny - 0,5 art.
  • ocet (9%) – 1 art.
  • ziele angielskie (groszek) – 10 szt.
  • czarny pieprz (groszek) – 10 szt.
  • cukier - 1 art.
  • sól - 0,5 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz ogórki, odetnij ogony, zalej zimną wodą i pozostaw na 1,5 godziny.

W garnku do gotowania umieść koncentrat pomidorowy, dodaj wodę, olej roślinny, sól i cukier. Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka i zagotuj na średnim ogniu. Gotuj sos, mieszając, 15 minut od momentu wrzenia.

Ogórki jeszcze raz opłucz, lekko osusz i pokrój w duże plasterki.

We wrzącym sosie pomidorowym umieść krążki ogórków, posiekany czosnek, dodaj czarny pieprz i ocet. Dobrze wymieszaj i gotuj wszystko razem przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Połóż ziele angielskie na dnie wstępnie wysterylizowanych słoików, napełnij słoiki gorącymi ogórkami i zalej wrzącą marynatą pomidorową do góry.

Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i wyślij do sterylizacji w garnku z wrzącą wodą (czas sterylizacji wynosi 15 minut od momentu zagotowania wody w garnku).

Po sterylizacji zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie przenieś obrabiany przedmiot w chłodne, ciemne miejsce.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy