ogórki z przyprawą do koreańskiej marchwi na zimę

30 min
2 puszki po 1 L
Ogórki z przyprawą do koreańskiej marchewki na zimę
photography, stock.adobe.com
0

Koreańskie ogórki przyprawowe to pikantna, umiarkowanie pikantna przekąska, która zimą dobrze uzupełni twoje potrawy. Aby nie wysterylizować przedmiotu obrabianego, lekko dusimy sałatkę przed konserwacją. Radzę dostosować ilość przypraw według własnego uznania.

Składniki

  • ogórki - 2 kg
  • marchew - 500 g
  • czosnek - 1 Głowa
  • Sezam - 3 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa - 1/3 łyżeczka
  • przyprawy i przyprawy (dla koreańskiej marchewki) – 20 g
  • Olej roślinny - 100 ml
  • ocet (9%) – 100 ml
  • cukier - 4 art.
  • sól - 2 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz ogórki, pokrój w kostkę.

Marchewki obierz i zetrzyj na koreańskiej tarce do marchwi.

Na suchej patelni usmaż nasiona sezamu na złoty kolor, a następnie ostudź.

Połącz sól, cukier, gałkę muszkatołową, koreańską przyprawę do marchwi, posiekany czosnek i prażony sezam. Dodaj ocet i olej roślinny, wymieszaj.

W garnku do gotowania połącz ogórki i marchewkę, napełnij dressingiem, delikatnie wymieszaj. Podpal, zagotuj, a następnie na małym ogniu, mieszając, gotuj przez 15 minut. Spróbuj sałatki, jeśli to konieczne, dostosuj ilość soli, cukru i przypraw według własnego uznania.

Zapakuj sałatkę do wcześniej wysterylizowanych słoików, zalej pozostałą marynatą do góry. Zwiń słoiki, ostudź i wyślij do przechowywania w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy