Bez względu na to, ile próbowałem przepisów, najsmaczniejszy jest dla mnie pasztet z wątroby królika. Okazuje się bardzo delikatny, pachnący i lekko słodki. Gotuję go z szalotką i białym winem. Te dodatki pomagają wzmocnić wyrafinowany smak potrawy.
Składniki
- wątroba królika - 600 g
- szalotka - 1 rzecz
- wino (Biały) – 3 art.
- Ghee - 40 g
- gałka muszkatołowa - na czubku noża
- mielony czarny pieprz - 0,3 łyżeczka
- sól - 0,5 łyżeczka
- mleko - 1 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wątrobę, obierz z folii, pokrój i umieść w misce.
Wlać zimne mleko i odstawić na 20 minut.
Wrzuć wątrobę do durszlaka i odstaw na 10 minut.
Szalotki obrać i posiekać.
Roztop masło na patelni, dodaj szalotki i smaż na złoty kolor.
Dodaj wątrobę i gotuj przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Wlej wino i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 3 minuty.
Dodaj sól, przyprawy i zmiksuj blenderem zanurzeniowym do uzyskania gładkiej konsystencji.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy