przekąski 03.07.2023

galaretka z domowego koguta

3 godz. 30 min.
4 porcje
Galaretka z domowego koguta
Ukrainian Food Photo, stock.adobe.com
0

Niesamowicie bogaty, pachnący i pyszny galaretka pochodzi z domowego koguta. Ale gotuje się trochę inaczej, a nie ze zwykłego kawałka mięsa na kości. W dalszej części przepisu opowiem szczegółowo o wszystkich zawiłościach gotowania ptaka.

Składniki

  • kurczak (domowy kogut) – 4-5 kg
  • cebula - 2 kawałki
  • marchew - 2 kawałki
  • czarny pieprz - 3-4 groszek
  • czosnek - 3 ząbki
  • woda - 2.5 l
  • sól - 1 art.
  • liść laurowy - 2-3 kawałki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój koguta na kawałki, zalej zimną wodą i zagotuj.

Gotuj przez 3 godziny na małym ogniu, usuwając pianę.

Dodaj cebulę, marchewkę, czosnek i przyprawy.

Gotuj przez kolejne pół godziny.

Wyjmij koguta i rozłóż mięso na kawałki.

Odcedź bulion. W razie potrzeby dodaj łyżkę żelatyny.

Ułóż kawałki mięsa, marchewki i inne ozdoby do smaku w formie.

Wlać bulion i włożyć galaretkę do lodówki, gdy ostygnie.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy