
Jeśli lubisz pikantne potrawy, spróbuj zrobić shawarmę z chili. Głównymi składnikami będą wołowina, pieczone ziemniaki i pikle. Ale najważniejszą rolę odgrywa ostry sos.
Składniki
- Pita - 4 kawałki
- wołowina - 350 g
- ziemniaki (pieczony) – 250 g
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- ogórki (słone) – 200 g
- czosnek - 2 ząbki
- oliwa z oliwek - 1 art.
- sos pomidorowy - 100 ml
- Adjika (ostra) – 2 łyżeczka
- papryka (ostra) – 1 CZ. l.
- sól - do smaku
- koperek - 4 gałązki
- woda (wrząca woda) – 1 szkło
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój przygotowaną wołowinę na małe kawałki, posyp papryką, solą i pozostaw do marynowania na 30 minut.
Rozgrzej olej na patelni, ułóż wołowinę i smaż na złoty kolor.
Wlać gorącą wodę i dusić pod pokrywką przez 20 minut.
Wyjmij wołowinę na deskę i pokrój jeszcze drobniej.
Posiekaj pikle, koperek i ostrą paprykę.
Wymieszaj sos pomidorowy z adjika, czerwoną papryką i czosnkiem przepuszczonym przez prasę.
Połóż pitę na stole i posmaruj powstałym sosem.
Zajmując środkową część pity, ułóż ziemniaki, wołowinę i ogórki. W razie potrzeby dodaj trochę więcej gorącego sosu.
Zawiń pitę z boków i lekko dociśnij. Powtórz z pozostałymi Pitas i dodatkami.