Ogórki kiszone i marynowane w wielu różnych odmianach są kochane w różnych częściach świata. Na przykład mam w skarbonce taki niesamowity żydowski przepis. Bardzo prosty, ale bardzo smaczny preparat warzywny na każdy dzień.
Składniki
- ogórki - 2 kg
 - Mieszanka groszku pieprzowego - 1 łyżeczka
 - nasiona gorczycy - 1 art.
 - kolendra - 1 łyżeczka
 - Zieleń - 4 gałązki
 - cukier - 2 art.
 - sól - 1 art.
 - ocet - 2 art.
 
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wcześniej moczyć ogórki w zimnej wodzie przez kilka godzin.
Pokrój je losowo i włóż do wysterylizowanych słoików z przyprawami i dodatkami.
Zalej wrzącą wodą i pozwól im ostygnąć pod pokrywkami.
Spuść tę wodę.
Zagotuj taką samą ilość czystej wody.
Dodaj do niego cukier, sól i ocet.
Wymieszaj, zalej ogórki i zwiń je na zimę.
 czy podobał Ci się przepis?
 0 komentarzy