Ogórki kiszone i marynowane w wielu różnych odmianach są kochane w różnych częściach świata. Na przykład mam w skarbonce taki niesamowity żydowski przepis. Bardzo prosty, ale bardzo smaczny preparat warzywny na każdy dzień.
Składniki
- ogórki - 2 kg
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 łyżeczka
- nasiona gorczycy - 1 art.
- kolendra - 1 łyżeczka
- Zieleń - 4 gałązki
- cukier - 2 art.
- sól - 1 art.
- ocet - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wcześniej moczyć ogórki w zimnej wodzie przez kilka godzin.
Pokrój je losowo i włóż do wysterylizowanych słoików z przyprawami i dodatkami.
Zalej wrzącą wodą i pozwól im ostygnąć pod pokrywkami.
Spuść tę wodę.
Zagotuj taką samą ilość czystej wody.
Dodaj do niego cukier, sól i ocet.
Wymieszaj, zalej ogórki i zwiń je na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy