Skorzystaj z prostego przepisu, aby przygotować niezwykły dżem z pęcherzycy na zimę. Oryginalny i smaczny, z nutami cytrusowymi i przyjemną kwaskowatością, przysmak nie tylko urozmaici rodzinne przyjęcia herbaciane, ale także przyniesie ogromne korzyści ciału.
Składniki
- pęcherzyca - 1 kg
- cytryna - 1 kg
- cukier - 1 kg
- woda - 200 ml
- imbir - 30 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oczyść pęcherzycę z suchej skorupy, zalej wrzącą wodą, na każdej jagodzie wykonaj kilka nakłuć wykałaczką, aby nie pękły podczas gotowania.
Pokrój cytrynę w cienkie plasterki, obierz imbir i zetrzyj na grubej tarce.
Plasterki cytryny włożyć do rondla, zalać 100 ml wody i gotować na małym ogniu przez 5 minut po ugotowaniu.
Dodaj połowę cukru, wymieszaj. Gotuj syrop, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści (około 5 minut).
We wrzącym syropie umieść jagody pęcherzycy, dodaj imbir, delikatnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 10 minut po ugotowaniu. Zdejmij obrabiany przedmiot z ognia i pozostaw na 12 godzin.
Następnie dodaj pozostały cukier, wymieszaj, zagotuj dżem i gotuj, mieszając, przez 15 minut.
Wlej wrzący dżem z pęcherzycy do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzony przysmak przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.