adjika z pomidorów i papryki na zimę

Przepisy Adjiki istnieją najwyraźniej niewidoczne. Z pewnością każda gospodyni ma swój własny, idealny. Proponuję uzupełnić swoją kulinarną skarbonkę udanym przepisem na adżiki z pomidorów i papryki. Weź na uzbrojenie, bo Adjiki nie ma wiele.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pomidory opłucz i pokrój w kliny.
Cebulę, marchewkę i paprykę obrać i pokroić losowo.
Obierz i posiekaj czosnek i ostrą paprykę.
Przepuść wszystkie przygotowane warzywa przez maszynę do mięsa.
Umieść mieszaninę warzyw w garnku do gotowania, zagotuj i na małym ogniu, mieszając, gotuj przez 30 minut.
Dodaj sól, cukier, olej roślinny i ocet. Dobrze wymieszaj i gotuj przez kolejne 3-5 minut.
Wlej wrzącą Adjikę do małych sterylnych słoików, szczelnie zamknij i ostudź do góry nogami. Schłodzony przedmiot przechowuj w zaciemnionym miejscu w temperaturze pokojowej.