Bursztynowy dżem gruszkowy w plasterkach z cytryną

35 min
12 porcji
Bursztynowy dżem gruszkowy w plasterkach z cytryną
gsshot, stock.adobe.com
0

W spiżarni z pewnością powinien znajdować się słoik bursztynowego dżemu gruszkowego z plasterkami cytryny. Może być używany do wypieków, różnych deserów i po prostu podawany z herbatą. Dzielę się świetnym przepisem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przygotuj gruszki, obierz nasiona, pokrój w plasterki.

Zagotuj wodę, dodaj cukier i gotuj przez 5-7 minut.

Dodaj gruszki, gotuj przez 2 minuty i odłóż na bok na 2 godziny.

Obierz cytryny i pokrój na małe kawałki.

Umieść garnek gruszek na małym ogniu i ponownie zagotuj.

Dodaj cytryny i gotuj przez 5 minut. Wyłącz ogrzewanie i pozostaw na 1,5-2 godziny.

Po raz trzeci zagotuj dżem i gotuj przez 10 minut.

Włóż do wysterylizowanych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami i pozostaw na jeden dzień w ciepłym miejscu.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy