W spiżarni z pewnością powinien znajdować się słoik bursztynowego dżemu gruszkowego z plasterkami cytryny. Może być używany do wypieków, różnych deserów i po prostu podawany z herbatą. Dzielę się świetnym przepisem.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj gruszki, obierz nasiona, pokrój w plasterki.
Zagotuj wodę, dodaj cukier i gotuj przez 5-7 minut.
Dodaj gruszki, gotuj przez 2 minuty i odłóż na bok na 2 godziny.
Obierz cytryny i pokrój na małe kawałki.
Umieść garnek gruszek na małym ogniu i ponownie zagotuj.
Dodaj cytryny i gotuj przez 5 minut. Wyłącz ogrzewanie i pozostaw na 1,5-2 godziny.
Po raz trzeci zagotuj dżem i gotuj przez 10 minut.
Włóż do wysterylizowanych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami i pozostaw na jeden dzień w ciepłym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy