dżem-pięć minut truskawek bez sterylizacji

1 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem
Svetlana Kolpakova, stock.adobe.com
0

Najbardziej nieprzyjemną częścią przygotowywania półfabrykatów jest sterylizacja puszek, szczególnie w gorące letnie dni, kiedy nie chcesz stać nad kuchenką lub piekarnikiem. Dzisiaj powiem Ci, jak zrobić pięciominutowy dżem z truskawek bez tego kroku.

Składniki

  • Poziomka - 1 kg
  • cukier - 700 g
  • kwas cytrynowy - 3 szczypta

Przepis na gotowanie krok po kroku

Napełnij truskawki cukrem, zagotuj i gotuj przez 5 minut.

Niech dżem ostygnie i gotuj przez kolejne 5 minut.

Wyjmij go z pieca na kilka godzin, dodaj kwas cytrynowy i gotuj ponownie przez 5 minut.

Sparz słoiki wrzącą wodą lub umyj sodą i zwiń dżem truskawkowy.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy