półfabrykaty na zimę
26.04.2023
Sałatka z ogórków i kapusty na zimę bez sterylizacji
25 min
8 porcji
Uwielbiam konserwować sałatki warzywne. Zawsze możesz wypróbować różne kombinacje i metody gotowania. Z ostatnich eksperymentów mogę zauważyć sałatkę z ogórków i kapusty. Przygotowałem go bez sterylizacji. Po prostu gotuj przez 15 minut, dodaj ocet i zwiń.
Składniki
- ogórki - 1 kg
- kapusta - 1 kg
- czosnek - 1 Głowa
- Olej roślinny - 120 ml
- ocet jabłkowy - 100 ml
- cukier - 2 art.
- sól - 1,5 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj kapustę, posyp cukrem i dobrze rozgnieć rękami.
Pokrój ogórki na małe kawałki.
Wszystko wymieszaj, dodaj sól, olej i czosnek przepuszczony przez prasę. Przykryj i odstaw na 2-3 godziny.
Zagotuj na małym ogniu i gotuj przez 15 minut.
Wlej ocet, wymieszaj i po 1 minucie wyjmij z pieca.
Ułóż sałatkę w słoikach, zwiń, odwróć do góry nogami i zawiń w gruby ręcznik.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy