Chcę podzielić się przepisem na kiszone ogórki na zimę bez sterylizacji. Należy pamiętać, że ilość soli, cukru i octu do marynaty jest obliczana na 0,5 litra wody. Ilość marynaty na jeden słoik może się różnić w zależności od wielkości ogórków.
Składniki
- ogórki - 600 g
- czosnek - 2 ząbki
- koperek - 2 parasolka
- liście dębu - 2 szt.
- Chrzanów (liście) – 1 szt.
- woda - 500 ml
- ocet (9%) – 1,5 art.
- cukier - 2 art.
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wstępnie namocz ogórki w zimnej wodzie przez 3 godziny. Dzięki temu owoce będą bardziej chrupiące.
Następnie opłucz ogórki i zioła i lekko osusz.
Na dnie wstępnie wysterylizowanego słoika umieść warzywa (z wyjątkiem 1 parasola koperkowego) i obrane ząbki czosnku.
Szczelnie napełnij słoik ogórkami, na wierzchu umieść pozostały parasol koperkowy.
Zagotuj wodę i zalej ogórki w słoiku wrzącą wodą aż do góry. Przykryj słoik sterylną pokrywką i pozostaw do podgrzania na 10 minut.
Spuść wodę ze słoika na patelnię, dodaj sól i cukier. Doprowadź objętość wody do 500 ml, uzupełniając tyle wody, ile jej brakuje.
Na średnim ogniu, mieszając, zagotuj solankę, gotuj przez 1 minutę, wprowadź ocet i zdejmij patelnię z ognia.
Wlej ogórki do słoika do góry wrzącą marynatą. Natychmiast zamknij słoik, odwróć go do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzone kiszone ogórki przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.