kiszone ogórki na zimę

3 godz. 30 min.
1 puszka 1 L
Ogórki kiszone na zimę
Deno, stock.adobe.com
0

Chcę podzielić się przepisem na kiszone ogórki na zimę bez sterylizacji. Należy pamiętać, że ilość soli, cukru i octu do marynaty jest obliczana na 0,5 litra wody. Ilość marynaty na jeden słoik może się różnić w zależności od wielkości ogórków.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wstępnie namocz ogórki w zimnej wodzie przez 3 godziny. Dzięki temu owoce będą bardziej chrupiące.

Następnie opłucz ogórki i zioła i lekko osusz.

Na dnie wstępnie wysterylizowanego słoika umieść warzywa (z wyjątkiem 1 parasola koperkowego) i obrane ząbki czosnku.

Szczelnie napełnij słoik ogórkami, na wierzchu umieść pozostały parasol koperkowy.

Zagotuj wodę i zalej ogórki w słoiku wrzącą wodą aż do góry. Przykryj słoik sterylną pokrywką i pozostaw do podgrzania na 10 minut.

Spuść wodę ze słoika na patelnię, dodaj sól i cukier. Doprowadź objętość wody do 500 ml, uzupełniając tyle wody, ile jej brakuje.

Na średnim ogniu, mieszając, zagotuj solankę, gotuj przez 1 minutę, wprowadź ocet i zdejmij patelnię z ognia.

Wlej ogórki do słoika do góry wrzącą marynatą. Natychmiast zamknij słoik, odwróć go do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzone kiszone ogórki przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy