
Najsmaczniejsze kęsy żurawiny uzyskuje się, jeśli dodasz tam trochę pomarańczy. Chcę podzielić się moim ulubionym przepisem, z którego moje domowe są zachwycone. Jestem pewien, że też ci się spodoba!
Składniki
- żurawina - 800 g
- pomarańczowy - 3 kawałki
- woda - 250 ml
- cukier - 1 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz miąższ pomarańczy ze skórki i folii, pokrój, przykryj połową cukru i pozostaw na noc.
Dodaj 150 ml wody, zagotuj, gotuj przez 5 minut i zdejmij z ognia.
Pozwól pomarańczom ostygnąć i gotuj przez kolejne 5 minut. I jeszcze raz.
Zmiel żurawinę blenderem z pozostałym cukrem i wodą.
Wymieszaj z masą pomarańczową i gotuj wszystko razem przez kolejne 20 minut.
Zwiń w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy