kompot morelowy z miodem na zimę

45 min
4 porcje
Kompot morelowy z miodem na zimę
Viktor, stock.adobe.com
0

Zdrowszy niż zwykły kompot z moreli w puszkach może być tylko ten sam kompot z miodem. Ale nadal radziłbym nie usuwać całkowicie cukru, ponieważ w tym przypadku jest on nie tylko słodzikiem, ale także konserwantem.

Składniki

  • morele - 1.5 kg
  • woda - 2 L
  • cukier - 200 g
  • miód - 100 g
  • kwas cytrynowy - 0.5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozłóż morele na połówki i włóż do sterylnych słoików.

Zalej wrzącą wodą, pozostaw na 10 minut pod przykryciem, odcedź tę wodę i ponownie zagotuj.

Powtórz cały poprzedni krok.

We wrzącej wodzie rozpuść cukier, miód i kwas cytrynowy. Napełnij morele po raz trzeci i zwiń.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy