suchy dżem śliwkowy

5 godz. 0 min.
2 porcje
Suchy dżem ze śliwek
Milan, stock.adobe.com
0

Jednym z najbardziej oryginalnych i niezwykłych preparatów na zimę jest suchy dżem. W pewnym sensie jest to coś w rodzaju kandyzowanych owoców, tylko technologia jest nieco inna. Dzielę się dobrym przepisem na śliwki. Przechowuj taki dżem w hermetycznie zamkniętych suchych i czystych szklanych słoikach.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń pestki ze śliwek i umieść połówki w naczyniu do pieczenia, przekrojem do góry.

Posyp każdą połówkę cukrem.

Wyślij śliwki do piekarnika na pół godziny w temperaturze 200 stopni.

Przenieś do suchej formy lub na blachę do pieczenia.

Suszyć śliwki w uchylonym piekarniku na minimalnym ogniu przez kolejne 3-4 godziny.

Do długiego przechowywania posyp śliwki cukrem w słoikach.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy