Jednym z najbardziej oryginalnych i niezwykłych preparatów na zimę jest suchy dżem. W pewnym sensie jest to coś w rodzaju kandyzowanych owoców, tylko technologia jest nieco inna. Dzielę się dobrym przepisem na śliwki. Przechowuj taki dżem w hermetycznie zamkniętych suchych i czystych szklanych słoikach.
Składniki
- śliwki - 500 g
- cukier - 120 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń pestki ze śliwek i umieść połówki w naczyniu do pieczenia, przekrojem do góry.
Posyp każdą połówkę cukrem.
Wyślij śliwki do piekarnika na pół godziny w temperaturze 200 stopni.
Przenieś do suchej formy lub na blachę do pieczenia.
Suszyć śliwki w uchylonym piekarniku na minimalnym ogniu przez kolejne 3-4 godziny.
Do długiego przechowywania posyp śliwki cukrem w słoikach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy