suszone jabłka w piekarniku na zimę

6 godz. 15 min.
6 porcji
Suszone jabłka w piekarniku na zimę
larisa_bakina, stock.adobe.com
0

Precz z czekoladkami i ciastami! Lepiej zaopatrzyć się w suszone jabłka na zimę. Można je jeść zamiast słodyczy, dodawać do kompotów, galaretek i herbaty. Wcześniej owoce moczy się w zakwaszonej wodzie. Dzięki temu nie ciemnieją.

Składniki

  • jabłka - 2 kg
  • kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
  • woda - 2 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój jabłka na ćwiartki, usuń rdzeń z nasionami, pokrój w plasterki.

Wymieszaj wodę z kwasem cytrynowym.

Dodaj jabłka, wymieszaj i odstaw na 5 minut.

Odcedź, połóż jabłka na ręczniku i dokładnie osusz.

Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia, ułóż plasterki jabłek tak, aby się nie dotykały.

Suszyć w temperaturze 60 stopni przez 5-6 godzin.

Osadź gotowe jabłka, włóż do suchych słoików i szczelnie zamknij pokrywkami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy