
Precz z czekoladkami i ciastami! Lepiej zaopatrzyć się w suszone jabłka na zimę. Można je jeść zamiast słodyczy, dodawać do kompotów, galaretek i herbaty. Wcześniej owoce moczy się w zakwaszonej wodzie. Dzięki temu nie ciemnieją.
Składniki
- jabłka - 2 kg
- kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
- woda - 2 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój jabłka na ćwiartki, usuń rdzeń z nasionami, pokrój w plasterki.
Wymieszaj wodę z kwasem cytrynowym.
Dodaj jabłka, wymieszaj i odstaw na 5 minut.
Odcedź, połóż jabłka na ręczniku i dokładnie osusz.
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia, ułóż plasterki jabłek tak, aby się nie dotykały.
Suszyć w temperaturze 60 stopni przez 5-6 godzin.
Osadź gotowe jabłka, włóż do suchych słoików i szczelnie zamknij pokrywkami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy