sosy 05.06.2023

domowy majonez

10 min
2 porcje
Domowy majonez
Yulia Furman, stock.adobe.com
0

Spieszę się, aby podzielić się z Tobą świetnym przepisem na domowy majonez. Zawsze okazuje się piękny, smaczny i dość gęsty. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, polecam używanie domowych jajek i dobrego masła.

Składniki

  • musztarda (ostra) – 3 art.
  • żółtka - 3 kawałki
  • Olej roślinny - 200 ml
  • sok z cytryny - 2 art.
  • cukier - 0,5 łyżeczka
  • sól - 0,5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

W przygotowanym pojemniku umieść musztardę, sok z cytryny, masło, cukier i sól.

Ubijaj mikserem elektrycznym z dużą prędkością przez 4-5 minut.

Bez przerywania pracy miksera wlej cienki strumień oleju roślinnego.

Ubijaj wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty. Majonez powinien dobrze zgęstnieć.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy