Przepis na słodko-kwaśną przyprawę pojawił się wiele lat temu, ale światowa popularność rozpoczęła się po wydaniu legendarnej serii kreskówek "Rick and Morty". SOS syczuański przygotowuje się w kilka minut i podaje najczęściej z frytkami i smażonymi skrzydełkami.
Składniki
- Chili - 1 strąk
- czosnek - 4 ząbki
- imbir - 20 g
- skórka pomarańczowa - 1 łyżeczka
- skrobia - 1 art.
- sos sojowy - 100 ml
- ocet ryżowy - 1 art.
- oliwa z oliwek - 1 CZ. l.
- papryka (wędzony) – 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 CZ. l.
- bulion mięsny - 150 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Papryczki chili przekroić na pół, usunąć nasiona i łodygę.
Zmiel paprykę, obrany imbir i czosnek.
Wymieszaj zmiażdżone składniki z masłem, przyprawami i skórką pomarańczową.
Umieść na patelni i podgrzewaj przez 1 minutę.
Wymieszaj skrobię z zimnym bulionem.
Dodaj sos sojowy, półfabrykat skrobiowy i ocet ryżowy do patelni. Dusić przez 5 minut, często mieszając.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy