Delikatne grzyby świetnie komponują się z solą i pikantnymi ziołami. W ten sposób uzyskuje się idealną przekąskę i dodatek do przystawek – solone pieczarki. Konserwowanie w słoikach pomoże zachować ich świeżość i smak przez długi czas.
Składniki
- pieczarki - 1 kg
- koperek - 4 gałązki
- pietruszka - 4 gałązki
- ziele angielskie - 6 groszek
- cukier - 2 łyżeczka
- ocet - 50 ml
- czosnek - 6 ząbki
- sól - 1 art.
- woda - 1 l
- Goździk - 1 CZ. l.
- liść laurowy - 2 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotuj pieczarki przez 5-10 minut we wrzącej wodzie i wrzuć do durszlaka.
Ułóż je w sterylnych słoikach z koperkiem, natką pietruszki i czosnkiem.
Zagotuj wodę z solą, cukrem i wszystkimi przyprawami. Dodaj ocet.
Napełnij pieczarki i zwiń na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy