Delikatne grzyby świetnie komponują się z solą i pikantnymi ziołami. W ten sposób uzyskuje się idealną przekąskę i dodatek do przystawek – solone pieczarki. Konserwowanie w słoikach pomoże zachować ich świeżość i smak przez długi czas.
Składniki
- pieczarki - 1 kg
 - koperek - 4 gałązki
 - pietruszka - 4 gałązki
 - ziele angielskie - 6 groszek
 - cukier - 2 łyżeczka
 - ocet - 50 ml
 - czosnek - 6 ząbki
 - sól - 1 art.
 - woda - 1 l
 - Goździk - 1 CZ. l.
 - liść laurowy - 2 kawałki
 
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotuj pieczarki przez 5-10 minut we wrzącej wodzie i wrzuć do durszlaka.
Ułóż je w sterylnych słoikach z koperkiem, natką pietruszki i czosnkiem.
Zagotuj wodę z solą, cukrem i wszystkimi przyprawami. Dodaj ocet.
Napełnij pieczarki i zwiń na zimę.
 czy podobał Ci się przepis?
 0 komentarzy