Jeśli chcesz zwiększyć ilość białka roślinnego w diecie lub po prostu zjeść obfitą przekąskę, przygotuj chudy pasztet z groszku. Z suszonymi pomidorami, kaparami i cebulą przekąska jest niesamowicie aromatyczna i apetyczna.
Składniki
- groszek (suchy) – 300 g
- suszone pomidory - 50 g
- kapary - 1 łyżeczka
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 1 ząbek
- sok z cytryny - 2 art.
- mielona kolendra - do smaku
- sól - do smaku
- woda - 1,2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Moczyć groszek przez 4-6 godzin.
Wrzuć do durszlaka, spłucz i zalej świeżą wodą.
Gotuj groszek do miękkości. Średnio zajmuje to 30-40 minut.
Obierz cebulę i czosnek, posiekaj.
Złóż ugotowany groszek, cebulę, czosnek, suszone pomidory i kapary do miski blendera. Zmiel na gładką konsystencję.
Dodaj sok z cytryny, zmieloną kolendrę, sól i włącz blender na kolejne 1 minutę. Gęstość pasztetu można regulować, dodając pozostały wywar w małych porcjach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy