przekąski 05.07.2023

Chudy pasztet z groszku

55 min
2 porcje
Chudy pasztet z groszku
chudo2307, stock.adobe.com
0

Jeśli chcesz zwiększyć ilość białka roślinnego w diecie lub po prostu zjeść obfitą przekąskę, przygotuj chudy pasztet z groszku. Z suszonymi pomidorami, kaparami i cebulą przekąska jest niesamowicie aromatyczna i apetyczna.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Moczyć groszek przez 4-6 godzin.

Wrzuć do durszlaka, spłucz i zalej świeżą wodą.

Gotuj groszek do miękkości. Średnio zajmuje to 30-40 minut.

Obierz cebulę i czosnek, posiekaj.

Złóż ugotowany groszek, cebulę, czosnek, suszone pomidory i kapary do miski blendera. Zmiel na gładką konsystencję.

Dodaj sok z cytryny, zmieloną kolendrę, sól i włącz blender na kolejne 1 minutę. Gęstość pasztetu można regulować, dodając pozostały wywar w małych porcjach.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy