kompot z pomarańczy na zimę

14 min
16 porcji
Kompot z pomarańczy na zimę
Julia Kochenkowa, stock.adobe.com
0

Jeśli lubisz cytrusy tak jak ja, zrób kompot z pomarańczy. Aromatyczny napój doskonale ugasi pragnienie, uzupełni zapas witamin w organizmie i po prostu zachwyci ciepłymi wspomnieniami lata. W razie potrzeby możesz dodać miętę lub melisę.

Składniki

  • pomarańczowy - 1 kg
  • cukier - 250 g
  • kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
  • woda (filtrowane) – 4 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pomarańcze opłucz wrzącą wodą i pokrój razem ze skórką.

Ułóż owoce w słoikach, zajmując nie więcej niż połowę objętości.

Wlać do góry stromą wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i pozostawić na pół godziny.

Odcedź do rondla, dodaj cukier, kwas cytrynowy i ponownie zagotuj.

Wlać do słoików, zwinąć i owinąć ciepłym kocem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy