Jeśli lubisz cytrusy tak jak ja, zrób kompot z pomarańczy. Aromatyczny napój doskonale ugasi pragnienie, uzupełni zapas witamin w organizmie i po prostu zachwyci ciepłymi wspomnieniami lata. W razie potrzeby możesz dodać miętę lub melisę.
Składniki
- pomarańczowy - 1 kg
- cukier - 250 g
- kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
- woda (filtrowane) – 4 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pomarańcze opłucz wrzącą wodą i pokrój razem ze skórką.
Ułóż owoce w słoikach, zajmując nie więcej niż połowę objętości.
Wlać do góry stromą wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i pozostawić na pół godziny.
Odcedź do rondla, dodaj cukier, kwas cytrynowy i ponownie zagotuj.
Wlać do słoików, zwinąć i owinąć ciepłym kocem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy