Klasyczne ajar chaczapuri z jajkiem i serem są gotowane tylko w piekarniku lub w piecu. Ale co, jeśli z jakiegoś powodu nie ma takiej możliwości? Ta opcja na patelni nie wygląda tak spektakularnie, ale jest więcej niż godna smaku!
Składniki
do testu:
- twaróg - 100 g
- mąka - 150 g
- kefir - 150 ml
- jaja kurze - 1 rzecz
- sól - 1 łyżeczka
- ser (tarty) – 70 g
do nadzienia:
- ser Adyghe - 150 g
- Suluguni - 60 g
- jaja przepiórcze - 4 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj wszystkie składniki ciasta. Umieść małą tortillę na patelni i smaż na małym ogniu przez 4-5 minut.
Odwróć tortillę. Posyp startym serem do nadzienia i smaż pod przykryciem przez kolejne 3 minuty.
Dodaj żółtko jęczmienia i po pół minuty zdejmij z ognia.
Podobnie upiecz resztę chaczapuri.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy