Ten przepis spodoba się nie tylko miłośnikom dyni. Babeczki są tak smaczne i pachnące, że wszyscy chętnie je jedzą. Zwykle gotuję podwójną porcję, ponieważ pierwsza partia natychmiast znika ze stołu.
Składniki
- Dynia - 200 g
- jaja kurze - 3 kawałki
- śmietana - 50 g
- mąka - 1,5 szklanki
- Olej roślinny - 3 art.
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- mielony cynamon - 0,5 łyżeczka
- cukier - 100 g
- sól - na czubku noża
- woda - 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dynię obrać, pokroić w drobną kostkę i zalać wodą. Gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
Zetrzyj dynię widelcem lub puree blenderem.
Ubij jajka z cukrem, solą i kwaśną śmietaną.
Dodaj puree z dyni, masło i mielony cynamon.
Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszaj, aż będzie gładka.
Włóż ciasto do przygotowanych kokilek, pozostawiając jedną trzecią luźną i piecz przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy