Zimą, kiedy mam ochotę na obfite i smaczne jedzenie, gotuję pączki. Ostatnio coraz bardziej podoba mi się ten przepis. Jeśli nie masz suchych drożdży, zastąp je 20 g świeżych. W przeciwnym razie proces gotowania będzie niezmieniony.
Składniki
- mąka - 500 g
- suche drożdże - 7 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- mleko (ciepły) – 200 ml
- sól - na czubku noża
- cukier - 2 art.
- Olej roślinny - 400 ml
- dżem (truskawkowe) – 200 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz suche drożdże, ciepłe mleko i cukier. Odłóż przedmiot na bok na 10 minut.
Dodaj jajko, sól, 2 łyżki oleju roślinnego i przesianą mąkę.
Zagnieść miękkie ciasto, przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Rozwałkuj ciasto na ciasto o grubości 2-3 centymetrów. Za pomocą specjalnego cięcia wyciśnij pączki.
Podsmaż pączki na rozgrzanym oleju na złoty kolor, połóż na ręczniku papierowym i ostudź.
Za pomocą worka do szprycowania napełnij pączki dżemem truskawkowym. Gotowe pączki można posypać cukrem pudrem lub cynamonem.