pieczenie 15.03.2022

pączki z dżemem truskawkowym

50 min
5 porcji
Pączki z dżemem truskawkowym
shaiith, stock.adobe.com
0

Zimą, kiedy mam ochotę na obfite i smaczne jedzenie, gotuję pączki. Ostatnio coraz bardziej podoba mi się ten przepis. Jeśli nie masz suchych drożdży, zastąp je 20 g świeżych. W przeciwnym razie proces gotowania będzie niezmieniony.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz suche drożdże, ciepłe mleko i cukier. Odłóż przedmiot na bok na 10 minut.

Dodaj jajko, sól, 2 łyżki oleju roślinnego i przesianą mąkę.

Zagnieść miękkie ciasto, przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

Rozwałkuj ciasto na ciasto o grubości 2-3 centymetrów. Za pomocą specjalnego cięcia wyciśnij pączki.

Podsmaż pączki na rozgrzanym oleju na złoty kolor, połóż na ręczniku papierowym i ostudź.

Za pomocą worka do szprycowania napełnij pączki dżemem truskawkowym. Gotowe pączki można posypać cukrem pudrem lub cynamonem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy