Brzoskwiniowe ptysie to cudowne połączenie atrakcyjnego wyglądu i delikatnego smaku. Można je bezpiecznie podawać nawet gościom-zwłaszcza do herbaty lub kawy. Radzę posypać je cukrem pudrem podczas serwowania i udekorować pachnącą miętą.
Składniki
- ciasto francuskie - 300 g
- brzoskwinie - 4 kawałki
- cukier puder - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozwałkuj ciasto cienko i pokrój w te same kwadraty.
Wyśrodkuj połowę kwadratów, wykonaj równoległe cięcia w szachownicę.
Pokrój brzoskwinie na pół i usuń pestkę.
Połóż połówki na całych kwadratach i posmaruj brzegi ciasta wodą, jajkiem lub mlekiem.
Przykryj wierzch kwadratem z nacięciem i ostrożnie przyklej połówki ciasta.
Piecz ptysie przez 20 minut w temperaturze 180-200 stopni i posyp cukrem pudrem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy