Mąka nie jest najzdrowszym produktem. Ale otręby to zupełnie inna sprawa, ponieważ są nieocenionym źródłem błonnika. Z kolei błonnik jest niezbędny dla całego naszego układu trawiennego i wielu bardzo go brakuje. Mówię Ci, jak połączyć przydatne z przyjemnym!
Składniki
- otręby - 30 g
- kefir - 180 ml
- jabłka - 100 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- miód - 4 art.
- Olej roślinny - 3 art.
- soda spożywcza - 0.5 łyżeczka
- rodzynki - 80 g
- nasiona słonecznika - 2 art.
- Sezam - 2 art.
- mąka (całe ziarno) – 80 G
Przepis na gotowanie krok po kroku
Napełnij otręby kefirem i pozostaw na 10 minut.
Dodaj do nich jajko, olej i miód, wymieszaj.
Dodaj mąkę, sodę, cynamon i starte jabłko. Ponownie wymieszaj.
Dodaj rodzynki, nasiona i sezam, ponownie wymieszaj i rozłóż ciasto na foremkach.
Piecz babeczki przez 20 minut w 180 stopniach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy