Wszyscy postrzegamy rogaliki jako wysokokaloryczny posiłek ze słodkim nadzieniem w środku. Ale czy wiesz, że nawet rogaliki mogą być zdrowe. Proponuję zrobić rogaliki PP według mojego przepisu. Jedz je bez szkody dla talii.
Składniki
- mąka ryżowa - 60 g
- mąka kukurydziana - 30 g
- mąka - 40 g
- twaróg - 70 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- kefir - 50 g
- miód - 1 CZ. l
- proszek do pieczenia ciasta - 1 CZ. l
- cukier waniliowy - 1 CZ. l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel jajko i twaróg w misce na gładką konsystencję. Dodaj kefir, miód i cukier waniliowy i jeszcze raz wymieszaj.
W osobnej misce połącz wszystkie suche składniki: trzy rodzaje mąki, cukier waniliowy i proszek do pieczenia ciasta.
Wymieszaj płynne i suche składniki i zagniataj ciasto. Rozwałkuj elastyczne ciasto na stole i pokrój w trójkąty.
Na końcu trójkąta możesz umieścić świeże owoce lub dżem. Możesz zostawić rogaliki bez nadzienia. Zroluj rogaliki, połóż je na blasze do pieczenia i piecz przez 30 minut w temperaturze 180 C.
Podczas serwowania możesz zmiażdżyć cukrem pudrem.