W sezonie żniw przygotuj pyszny sos barszczowy w słoiku. Dzięki temu zaoszczędzisz czas na przygotowanie ulubionego pierwszego dania. Zagotuj bulion, dodaj ziemniaki i zawartość słoika - i to wszystko, pyszny barszcz jest gotowy! Podawać z ziołami i kwaśną śmietaną.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wszystkie warzywa dobrze spłucz i obierz. Zetrzyj buraki i marchewki na grubej tarce, posiekaj kapustę, pokrój cebulę na pół pierścienia. Usuń gęste środki z pomidorów, pokrój w dużą kostkę.
W dużym rondlu połącz wszystkie przygotowane warzywa, dodaj sól, cukier, wodę i olej roślinny. Wszystko dobrze wymieszaj, zagotuj i gotuj na średnim ogniu przez 20-25 minut, od czasu do czasu mieszając.
Pod koniec gotowania dodaj ocet do przedmiotu obrabianego, ponownie wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.
Gorący sos barszczowy zapakuj w sterylne słoiki, mocno ubijając masę, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.